fbpx

Terugblik op 2018 en vooruitblik naar 2019

Terugblik op 2018 en vooruitblik naar 2019
2018 was voor Jelena een bijzonder jaar, waarin haar stichting zich verder ontwikkelde en verschillende bijzondere mijlpalen werden bereikt.

 

Première (UN)BOUND

Zo was er in februari in De Nwe Vorst de première van (UN)BOUND, de avondvullende dansproductie die deel uitmaakte van Jelena’s focus op de dualiteit van intermenselijke relaties. De voorstelling ging verder op tournee langs Theater Kikker (Utrecht), Julidans (Amsterdam), Theaters Tilburg, AINSI (Maastricht), De Verkadefabriek (‘s-Hertogenbosch, tijdens November Music) en InsBlau (Leiden).

 

Workshops

Gerelateerd aan (UN)BOUND ontwikkelde Jelena een workshop partnerwerk. Deze gaf ze met dansers Noëmi Wagner en Blazej Jasinski aan de tweedejaars studenten van de Fontys Dansacademie en tijdens de kick-off van het nieuwe dansseizoen in Tilburg.

 

Publiciteit

Er verschenen in 2018 twee mooie interviews met Jelena, één in het Brabantse MestMag en één in de VPRO Gids (ter gelegenheid van November Music), waarin de focus lag op Jelena’s samenwerking met componiste Dyane Donck. Ook werd Jelena’s voorstelling (UN)BOUND door Theaterkrant beloond met 4 sterren.

Lees het interview in Mestmag

Lees het interview in de VPRO Gids

Lees de recensie van (UN)BOUND

 

Dansfilm Your Approval is Not Essential op festivals

De dansfilm Your Approval is Not Essential, die Jelena in 2016 met regisseur Leen Michiels maakte, werd in 2018 vertoond op het Moving Futures Festival (waar tevens Jelena’s andere dansfilm Interlude vertoond werd), tijdens Cinedans (in EYE Amsterdam en ‘on tour’ in Zürich en Helsinki) en tijdens De Nederlandse Dansdagen (Maastricht).

Bekijk de trailer van Your Approval is Not Essential

 

Commercieel werk: Lexus

Met fotograaf en videomaker Mike Roelofs werkte Jelena aan een commercial voor Lexus. In de choreografie, uitgevoerd door danseres Nicole van den Berg, wordt zowel de elegantie en klasse als de woeste power van de Lexus RC F tot uitdrukking gebracht.

Bekijk de commercial voor Lexus

 

Nieuwe tweejarige subsidie van provincie Brabant

In het najaar van 2018 kwam het goede nieuws dat de provincie Brabant Jelena’s tweejarige subsidieaanvraag voor 2019-2020 heeft gehonoreerd. Dat betekent dat Jelena zich vol overgave kan storten op een nieuwe thematische ‘umbrella’, waar behalve een avondvullende voorstelling ook een documentaire en een nieuwe dansfilm uit zullen voortkomen. Centraal in 2019-2020 staat het fenomeen van de tunnelvisie, de geconcentreerde focus waarbij een mens al het andere wegduwt om een doel te bereiken. Hoe gaat dit proces in zijn werk, en heiligt het doel alle middelen?

 

Opnames voor nieuwe dansfilm Naar Huis

In de warme zomer van 2018 waren de opnames van Naar Huis, een nieuwe Branded Cinema-productie van regisseur Harrie Verbeek en Jelena. In de film verzamelen verschillende familieleden zich rond het sterfbed van hun vader. Acteurs als Huub Smit, Hans Dagelet, Liz Snoijink en Beaudil Elzenga en dansers als Patricia van Deutekom, Kim-Jomi Fischer en Rowan van den Boomen geven doorleefd gestalte aan de getroebleerde familieleden.

Kijk achter de schermen bij Naar Huis

 

Hit Me Productions Dansdag

Voor de verkoop van haar voorstellingen heeft Jelena zich in 2018 aangesloten bij Hit Me Productions. Op 17 september nam Jelena deel aan de presentatiedag Dans, waarin professionals als programmeurs, communicatiemedewerkers en choreografen in gesprek gingen over de positie en uitdagingen van dans in het hedendaagse podiumkunstenlandschap. Ook presenteerde Jelena haar werkwijze en projecten.

 

Exclusieve voorvertoning van Naar Huis

Op de valreep van 2018 vond op 22 december in Natlab in Eindhoven een exclusieve voorvertoning van Naar Huis plaats voor cast en crew, professionals en programmeurs. Het aanwezige publiek was unaniem geroerd en onder de indruk van de uiteindelijke montage.

 

Vooruitblik 2019

Wat 2019 zal brengen voor Jelena Kostić? In ieder geval de officiële première van Naar Huis, een nieuwe tournee van (UN)BOUND langs diverse nieuwe theaters in Nederland, en het werk aan de nieuwe thematische umbrella over tunnelvisie, waarvoor Jelena in gesprek zal gaan met topsporters, sportpsychologen en ervaringsdeskundigen. Houd Jelena’s website, Facebookpagina, nieuwsbrief én Instagram in de gaten om op de hoogte te blijven van het maakproces.