fbpx

Dit was 2020!

Dit was 2020!

Voor ons dansgezelschap was 2020 een jaar van hoge pieken, diepe dalen, en de nodige onverwachte plotwendingen. Kijk je met ons mee terug?

▶︎ We maakten een nieuwe voorstellingHow It Ends
▶︎ We brachten dans op locatie: Only Patience Works Immediately
▶︎ Onze nieuwste film ging in première: My Own Worst Enemy
▶︎ We deden aan educatie en ontwikkelden een online workshop
▶︎ We presenteerden een korte double bill in de theaters: Duet + Naar Huis
▶︎ We kregen subsidie voor de komende vier jaar!

How It Ends

Op 7 maart ging How It Ends in première in De Nieuwe Vorst in Tilburg, met vier dansers. Kort daarna werden we ingehaald door de realiteit van de pandemie. Onze voorjaarstournee sneuvelde. De meeste speeldata konden gelukkig verplaatst worden naar het najaar.

In de herfst vonden we How It Ends opnieuw uit, dit keer in een versie voor twee dansers. De voorstelling had kunnen rijpen, en aan actualiteit gewonnen. De mens die buigt, breekt, zich stukbijt, zichzelf voorbij holt, weer tot stilstand komt en zich tot zijn medemens moet verhouden. Het stuk was plots een schets van leven ten tijde van een pandemie geworden.

Diezelfde pandemie stak helaas ook een stokje voor onze najaarstournee. Op drie speelbeurten na – één in Amsterdam en twee in Tilburg – konden we deze voorstelling helaas niet meer spelen dit jaar.

We kijken er daarom naar uit om How It Ends in het voorjaar van 2021 opnieuw te brengen.

Only Patience Works Immediately

In het oog van de storm hebben we Only Patience Works Immediately ontwikkeld, een nieuw project speciaal voor onze thuisstad Tilburg. We brachten dans en op maat gemaakte workshops naar een aantal groepen die het in deze tijden zwaar hebben: de zorgmedewerkers, ouderen en kwetsbare jonge vrouwen. Dat deden we in samenwerking met het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ), Woonzorgcentrum Het Laar en Sterk Huis.
We zijn van plan dit project ook in 2021 verder te zetten.

My Own Worst Enemy

De derde korte dansfilm die Jelena en regisseur Harrie Verbeek samen maakten, ging op 5 oktober tijdens festival de Nederlandse Dansdagen in première. Een mooie première, maar met een zwart randje: Harrie is ons helaas in het voorjaar van 2020 ontvallen, en My Own Worst Enemy was zijn laatste film.
De film is in 2020 daarnaast op filmfestivals in San Francisco en Fargo (North Dakota) te zien geweest, evenals in de theaters, gekoppeld aan voorstellingen van How It Ends.

Online workshop

Tijdens de lockdown ontwikkelde Jelena met dansers Noëmi Wagner en Blazej Jasinski een online workshop voor studenten, professionals en gevorderde amateurs. In een helder opgebouwde reeks video’s leren deelnemers de fijne kneepjes van een scène uit How It Ends. De workshop is op ieder moment online te volgen. Een week toegang tot het materiaal kost €9, een maand €15. 

▶︎ Meer info 

Duet + Naar Huis

In januari brachten we in De Meervaart in Amsterdam en in De Nieuwe Vorst in Tilburg een ‘double bill’ van de dansfilm Naar Huis (2019), de tweede samenwerking van Jelena met Harrie Verbeek, en een live duet.
Naar Huis werd daarnaast vertoond op het FilmFest in Durham (North Carolina), in het kader van Pop-up Cinema in De Nieuwe Vorst (Tilburg) en Natlab (Eindhoven) en binnen de online programmering van Theater aan de Parade (‘s-Hertogenbosch).

Subsidie voor 2021-2024

In 2020 dienden we voor het eerst aanvragen in voor meerjarige subsidies, om zo de volgende stap te kunnen zetten in de ontwikkeling van ons gezelschap.

Het was een bittere pil toen we in het voorjaar te horen kregen dat onze aanvraag niet gehonoreerd zou worden door de provincie. In de zomer volgden de landelijke adviezen van het Fonds Podiumkunsten. Onze aanvraag werd positief beoordeeld, maar eindigde onder de zaaglijn. Het fundament onder ons gezelschap leek daarmee weggeslagen.

Prinsjesdag betekende een plotwending waar we niet op hadden durven hopen. Alle aanvragen die door het Fonds Podiumkunsten positief beoordeeld waren, zouden alsnog gehonoreerd worden. Eind december werd bekend dat we ook door de gemeente Tilburg binnen de subsidie kunstenaarsinitiatieven de komende vier jaar ondersteund zullen worden.